COP23 - België draagt bij tot internationale ondersteuning (Video)

27 nov 2017

COP23 startte op 6 november onder het voorzitterschap van de Fiji-eilanden. Het was de eerste keer dat een eilandstaat de COP leidde. Reden om de politieke wereld te herinneren aan de verbintenissen van het Akkoord van Parijs om samen de strijd tegen de klimaatveranderingen aan te gaan.

België is het 142e land dat het Akkoord van Parijs ratificeerde. Deze historische tekst, die veel meer is dan een internationale overeenkomst, zal ons dagelijks gedrag blijven beïnvloeden. Niets doen zal ernstige gevolgen hebben voor de toekomstige generaties.

Het is dan ook mijn plicht als federale minister om dit werk in België voort te zetten, maar ook om de minst ontwikkelde landen te steunen in deze gemeenschappelijke strijd.

 

De klimaatverbintenissen van België:

– Deelname aan het fonds van 100 miljard dollar per jaar tegen 2020 voor ontwikkelingslanden

– Ondertekening van de “Global Alliance to Power Past Coal” voor een koolvrije energietransitie

– 334 miljoen euro voor de strijd tegen klimaatverandering tussen 2013 en 2016, gefinancierd door België

 

– Samenwerking 2017: 18 miljoen euro voor het Fonds voor de minst ontwikkelde landen (MOL’s) en 4 miljoen euro voor het Aanpassingsfonds voor klimaatverandering. België levert één van de belangrijkste bijdragen tot het Aanpassingsfonds voor klimaatverandering

– Samenwerking 2018: 11 miljoen euro voor het Fonds voor de minst ontwikkelde landen (MOL’s) en 4 miljoen euro voor het Aanpassingsfonds voor klimaatverandering