Circulaire econonie, een industrieel systeem in volle ontwikkeling

15 dec 2017

Circulaire economie is een concept dat de kern vormt van de evolutie van onze samenleving en dat ernaar streeft om ons te leiden tot een duurzamer en beter beheer van onze hulpbronnen.

Ik had een interessant werkbezoek over duurzame ontwikkeling bij BST (Belgian Scrap Terminal) in de Antwerpse haven.

Dit familiebedrijf is een grote speler is op de markt van duurzame recyclage. Het verwerkt jaarlijks ongeveer 1 miljoen ton metaal. Ik had het genoegen een ‘shredder’ van 20 miljoen eur in te huldigen. Deze installatie kan tot 2.000 ton metaal per dag versnipperen en verwerken. Zo worden er elk uur 200 auto’s vermalen tot nieuwe grondstof.

 

Het schrootverwerkend bedrijf BST, opgericht door Jean-Baptiste Craenhals, is nu aan de vierde generatie toe met vestigingen in België en Frankrijk en klanten over de hele wereld. Recycleren is de kernactiviteit die ze jaar na jaar hebben verfijnd. State-of-the-art technologieën worden er gebruikt om op een verantwoorde manier gebruikte materialen te herwaarderen.

 

 

Het was voor mij een gelegenheid om eens te meer de nadruk te leggen op de samenwerking van alle actoren bij de uitvoering van de 21 maatregelen voor de circulaire economie (hier), die ik samen met minister Kris Peeters in oktober 2016 nam. Maatregelen die gericht zijn op het zo lang mogelijk in omloop houden van productiemiddelen (eindproducten, componenten en materialen) én ze optimaal gebruik te garanderen.

 

Recyclage is een manier om bij te dragen tot circulaire economie. Naast recyclage heeft de circulaire economie een breed scala aan uiteenlopende oplossingen zoals o.m. hergebruik, reparatie, hergebruik van componenten door intelligent productontwerp. De uitdagingen zijn talrijk en daarom herintroduceer ik in 2018 een consultatieproject om België in staat te stellen hierin pionier te blijven.